Horeca-case: ambitieus stel houdt nu de opstart zakelijk en haalbaar

Een jonge, goede kennis en zijn vriendin besluiten samen een eigen restaurantje te beginnen en dan boven de zaak te gaan samenwonen. Ze hebben geen goed gevoel bij de verkopende makelaar en verzoeken Amstelland Consultancy (Michel Becker) te bemiddelen. Michel countert eerst eens met de jonge ondernemers over de voors en tegens van een Horeca-bestaan. Ze hebben nu nog een goede baan en een sociaal leven, straks wordt het 7 dagen in de week minimaal 10 uur per dag werken met eventuele personeelsproblemen. Vol vurige ambitie wordt het Horeca-avontuur geaccepteerd, wordt met elkaar een zakelijk Plan van Aanpak opgesteld en is voor de begeleiding en bemiddeling van Amstelland Consultancy een schappelijke vergoeding afgesproken.

Alle soorten specifieke Horeca-vragen worden vervolgens door Michel van een antwoord voorzien. Is de vraagprijs van € 95.000 in verhouding met de goodwill- inventaris? Hoe is de inventaris onderhouden? Zijn de vergunningen overdraagbaar, blijft de terrasvergunning geldig en is de verkoper welke in een scheidingsprocedure zit wel gerechtigd om te verkopen? Wat is het bestemmingsplan, zijn er leasecontracten en leveringsverplichtingen, is er onder dezelfde voorwaarden een in de plaats stelling van het huurcontract mogelijk, moet er personeel worden overgenomen, zit er op het pand een woonbestemming? En zo meer.

Binnenkort zit Michel met alle partijen aan tafel en zal het stel een nu goed onderbouwd bod doen van € 75.000, dus € 20.000 onder de oorspronkelijke vraagprijs. Mogelijk dat de verkoper zelf nog € 25.000 als achtergestelde lening tegen 4% rente in de zaak laat zitten. Met € 25.000 aan eigen middelen hoeven de jonge ondernemers nog maar € 25.000 te financieren.
De lichte vergoeding voor Amstelland Consultancy blijkt meer dan rendabel te zijn en zo heeft het prille avontuur ook financieel een goede kans van slagen.